U bevindt zich hier: HomeInformatieVerenigingChr. Showkorpsen IRENE - Ede

Chr. Showkorpsen IRENE - Ede

In de boeken staat dat de basis voor de Showkorpsen Irene is gelegd op 14 juli 1949. Toen nog in een andere bezetting en met andere doelen dan de huidige vereniging.
Het was een groep muzikanten die de sporters van een een gymnastiekvereniging begeleidden bij hun uitvoeringen. Later is het van een 'Christelijk Tamboer en Pijpercorps', na verschillende veranderingen, uiteindelijk een drumfanfare geworden.
Door de groei van de vereniging is in 1981 besloten een jeugdafdeling te starten. Dat was de start van de Jeugdshowband Irene.

 

Het uiterlijk van de korpsen wordt in de eerste plaats bepaald door het uniform en hoofddeksels. Het uniform van Irene is een eigen ontwerp en qua kleur en vormgeving uniek. De hoge kwaliteits-eis die Irene aan het uniform stelde, maakte dat ook over de grenzen van Nederland gekeken moest worden. Uiteindelijk is er een uniform ontstaan dat veel bijdraagt aan de herkenbare stijl van dit korps. Het resultaat van Nederlandse, Duitse en Amerikaanse samenwerking.
De instrumentale bezetting is die van een drumfanfare met koper blaasinstrumenten. Het slagwerk is speciaal gestemd waardoor Irene haar eigen klank heeft.

Eén van de doelstellingen van de vereniging is een positie in de top van de nederlandse showbandwereld. Het instructieteam van IRENE zorgt ervoor dat de korpsen binnen een relatief korte tijd weer in de top van de Nederlandse showwereld meedraaien. Muzikale instructie gebeurt door professionals die in nauw overleg met de showinstructeurs een bijzonder IRENE-repertoire schrijven. Showinstructeurs zijn vrijwilligers uit eigen 'nest' die borgen dat de de eigen stijl van IRENE herkenbaar blijft.

De opleidingen bij de vereniging vormen een stevige basis voor de leden. Hiervoor zorgt een technisch kader, bestaande uit dirigenten, slagwerkinstructeurs, showinstructieteam, diverse docenten en een instructeur voor de basisgroep. Samen streven ze naar artistieke vernieuwing in de korpsmuziekwereld.

Het repertoire van de korpsen wordt elk jaar aangepast omdat de bezetting van beide showbands jaarlijks wijzigt. Zo haalt IRENE het muzikaal maximale uit de orkesten en blijft de unieke sound behouden.

De afwisselende en beweeglijke show vormt een boeiend schouwspel. De show wordt op vlotte en verrassende wijze gepresenteerd. De choreografie zet de muziek om in beweging. Met haar show zoekt en vindt IRENE de geheel eigen stijl.

De korpsen van Irene zijn eigenlijk marching bigbands. Hun optredens zijn vooral buiten. Op straat zijn onze muzikanten in hun element. De straatshow van IRENE is zeer populair bij corso's en marseparades.
De marsparade is een vorm van show waarbij het korps tijdens het marcheren op straat extra showelementen aan de muziek toevoegt. Irene is hierom bekend.
Tijdens het Wereld muziek Concours in 2009 heeft de Showband een uitstekendresultaat geboekt. U zult het zelf moeten zien om te begrijpen dat deze vorm van show met veel plezier door de muzikanten uitgevoerd wordt.
Het buitenoptreden bij uitstek is vanzelfsprekend een taptoe. Hierbij draaien verschillende korpsen op een afgesloten terrein hun shows. Hier komen de showbands van IRENE het best tot hun recht.

De Chr. Showkorpsen Irene bestaan uit de volgende onderdelen:

Irene Music Kids
de Jeugdshowband Irene
de Showband Irene
Irene3